Blurbs, is dat de nieuwe rage?

Nee, we hebben het hier niet over de opvolger van de fidget spinner, fidget cube, kauwsieraden of de skwisie. Overigens blijf ik me telkens weer verbazen als de kinderen thuis komen met de ‘o zo coole’ nieuwste rage.

Het volgende verhaal bezorgde me jeuk en kromme tenen, eerlijk waar! Je denkt nu vast waar heeft die vrouw het over? Dat zal ik even uitleggen.

Een meisje komt zeer verontwaardigd thuis van school. “Mam, wat er vandaag is gebeurd is zo stom!” Verbaasd kijkt de mama haar dochter aan. “Mijn vriendin was heel verdrietig. Ik zag meteen dat ze had gehuild, zo dik en rood waren haar ogen. Echt zielig! Ze vertelde dat haar opa onverwacht naar het ziekenhuis moest, daarna pakte ze van het bord het rood gekleurde emotiekaartje van verdriet en ging aan haar tafel zitten.”

Het meisje zucht en neemt een slok van haar drinken. “Rood staat toch voor fout en niet doorgaan en groen staat toch voor goed en wel doorgaan? Maar waarom is verdriet een rode dus ‘foute emotie’? Ik vind het juist heel knap en goed dat mijn vriendin haar emoties durfde te laten zien. We konden vandaag rekening met haar houden en haar helpen. Ik vind echt dat ze een ‘groene emotie’ verdient! Ik snap het niet mama, ik heb een hekel aan groen en rood. Ik weet zo ook niet of je nu wel of niet moet laten zien hoe je jezelf voelt, zo stom!”

Waarom gebruiken we toch die groene en rode kaartjes als we zien dat kinderen het als als goed en fout zien? Wat leren we ze dan?

Op het moment dat de jeuk wegtrok en mijn tenen weer recht waren nam ik dan ook een besluit. Ik maak zelf mijn eigen emotie-kaartjes en ze zullen niet alleen maar rood en groen zijn. Ik ga alle kleuren uit de tekendozen van mijn kinderen gebruiken. Het gaat namelijk niet om de kleur maar om de uitdrukking die erbij hoort. Daaraan kunnen we zien hoe een kind zich voelt en aan de hand daarvan hem/haar leren ermee om te gaan. Een goede en foute emotie bestaat niet, het is het gedrag wat daarop volgt waar we iets mee moeten doen.

Ik ben aan de slag gegaan en het zijn de ‘BLURBS’ geworden. Hieronder geef ik een kleine preview.

blurb bang blurb trots blurb opgelucht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *